Intelectualii ruși: ”Dacă nu vom adera la NATO, vom deveni o provincie a Chinei”

Date:

Share post:

„Intelighenția” rusă, din cadrul căreia fac parte activiști pentru drepturile omului, politologi, regizori, actori sau publiciști cu vederi democratice, l-a criticat dur pe Vladimir Putin, după ce acesta a trimis forțe de securitate în Kazahstan ca să înăbușe revolta oamenilor populară. Inițiatorii apelului se poziționează împotriva unor astfel de practici barbare, avertizând că, dacă țara lor nu va adera la NATO, „se va transforma într-o provincie a Chinei”, scrie Expresmedia.ro.

Într-o scrisoare devastatoare publicată pe site-ul Ecoul Moscovei și preluată de toate publicațiile importante din Rusia, semnatarii au făcut chiar un apel către Alianța Nord-Atlantică. Printre ei se numără Leonid Gozman (politician), Lev Ponomarev (activist pentru drepturile omului), Valeri Borșcev (activist pentru drepturile omului), Andrei Smirnov (regizor și actor), Andrei Piontkovski (publicist).

Amănunt relevant: Ponomarev este inclus de Ministerul rus al Justiției în registrul „agenților mass-media străini”!

Poziția fermă a „intelighenției” ruse e în totală discordanță cu planurile dictatorului de la Kremlin. El a amenințat că va invada Ucraina în cazul în care va încerca să adere la NATO și să se integreze în Uniunea Europeană.

Semnatarii scrisorii au amintit că Rusia a avut o astfel de oportunitate în anii ‘90, dar conducerea țării de atunci, cu Boris Elțîn la cârmă, n-a profitat de această șansă.

Ei privesc acum cu speranță la viitoarele discuții dintre Rusia și NATO, sperând că Moscova va fi inclusă în alianța politico-militară occidentală – evident, respectând regulile și valorile acesteia.

„Politica actuală a Rusiei continuă ce-a fost mai rău în istoria sa – alianțe cu tiranii și suprimarea libertății acolo unde pot ajunge trupele noastre: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și acum Kazahstan”

Alianța cu tiranii. „Viitorul Rusiei este în joc. Politica actuală a Rusiei continuă ce-a fost mai rău în istoria sa – alianțe cu tiranii și suprimarea libertății acolo unde pot ajunge trupele noastre: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și acum Kazahstan. Tradiția disprețului față de viețile umane – ale noastre și ale altora.”

Provincie a Chinei. „Reprezentanții noștri vorbesc lumii în limba huliganilor din curte. Suntem în pragul unui mare război – am purtat războaie mici în ultimii ani. Ne-am opus lumii întregi, adunând în jurul nostru doar câteva dictaturi arhaice care sunt în vasalitate față de noi. În viitor, riscăm transformarea țării noastre într-o provincie a Chinei.”

Apel la cultură. „Nu suntem mulțumiți de această perspectivă. Ne dorim ca țara noastră, acum și în viitor, să fie demnă de marea sa cultură, de cele mai bune realizări și victorii, de gânditori ruși remarcabili și de primul zbor cu echipaj în spațiu. Victoria noastră comună asupra răului mondial în al Doilea Război Mondial, contribuția noastră la stabilirea păcii în Europa în 1812. Ne dorim ca țara noastră să nu fie un dușman al civilizației europene, ci o parte integrantă a acesteia.”

Aderarea la NATO. „Și pentru aceasta trebuie să schimbăm radical cursul dezastruos de astăzi, făcând prin sarcina noastră strategică să ne alăturăm principalei alianțe a Occidentului modern – NATO. Atunci vom putea rezolva în mod pașnic conflictele și contradicțiile inevitabile cu țările europene și cu Statele Unite și, împreună cu cele mai puternice state din punct de vedere militar și economic de pe planetă, vom putea face față provocărilor cu care se confruntă lumea modernă.”

Avertisment pentru Putin. „Pe calea aderării noastre la NATO nu se află doar politica conducerii noastre actuale și eșecul de a îndeplini criteriile obligatorii pentru toți membrii NATO. Conducerea se va schimba mai devreme sau mai târziu, iar cerințele NATO față de membrii săi, după cum arată experiența țărilor care au aderat la NATO în ultimii ani, sunt destul de fezabile. Mai serios, acțiunile și declarațiile noastre au format în mod natural un negativism ascuțit față de noi în Occident. Mulți ne văd ca pe o țară în care, în principiu, nici libertatea, nici democrația nu sunt posibile, pentru care este firesc să fie o dictatură agresivă. Occidentul de astăzi vede în noi nu un posibil partener, ci doar un inamic.”

Apel către NATO: „Dacă anexarea Crimeei, spre rușinea noastră, a fost într-adevăr susținută de majoritatea populației, continuarea războiului cu Ucraina nu se mai bucură de sprijin, la fel ca invazia Kazahstanului”

„Prin urmare, facem un apel către liderii țărilor membre NATO:

Domnilor!

În aceste zile veți lua decizii care vor determina soarta lumii pentru mulți ani de acum înainte. Vă îngrijorează pe bună dreptate amenințările care emană astăzi din acțiunile liderilor țării noastre și căutați modalități de contracarare. Dar vă îndemnăm să priviți un alt aspect al situației actuale.

Nu toată lumea din Rusia susține politica actuală, atât internă, cât și externă. Mai mult, baza de sprijin pentru pașii agresivi ai Guvernului nostru se micșorează. Dacă anexarea Crimeei, spre rușinea noastră, a fost într-adevăr susținută de majoritatea populației, atunci continuarea războiului cu Ucraina nu se mai bucură de sprijin, la fel ca invazia Kazahstanului, care tocmai s-a întâmplat. Poporul nostru nu vrea război.

Ostilitatea față de Occident nu este deloc atât de răspândită pe cât s-ar putea crede pe baza declarațiilor oficiale ale reprezentanților noștri sau de pe canalele de televiziune controlate de stat. În Rusia există o mulțime de susținători ai modului european de dezvoltare, iar printre tinerii educați din orașele mari, majoritatea stabilă a acestora. Cultura noastră este o parte integrantă a culturii occidentale.

Rusia este parte a Occidentului și aliatul său natural. Și, prin urmare, suntem convinși că, pe termen lung, Rusia nu ar trebui să fie un dușman al NATO, ci un membru cu drepturi depline, ceea ce ar schimba raportul de putere pe planetă în favoarea valorilor care sunt consacrate în baza documentelor ONU și ale Consiliului Europei. În anii ’90 și chiar la începutul anilor 2000, conducătorii noștri au vorbit despre asta. Din păcate, acea fereastră de oportunitate a fost ratată. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi redeschisă!

Nu avem dreptul să vă dăm sfaturi, dar privim cu speranță viitoarele discuții dintre Rusia și NATO. Deja se poate anunța astăzi că Rusia va putea deveni în viitor un aliat și membru al NATO.

Înțelegem ce schimbări de amploare trebuie să aibă loc în țara noastră pentru ca acest lucru să devină posibil. Dar suntem încrezători că aceste schimbări sunt inevitabile din punct de vedere istoric.

Semnează:

  • Leonid Gozman – politician
  • Lev Ponomarev – activist pentru drepturile omului
  • Valeri Borșcev – activist pentru drepturile omului
  • Andrei Smirnov – regizor, actor
  • Andrei Piontkovski – publicist.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Related articles

Panourile solare: tipuri, avantaje și montaj

În condițiile în care aproape toate resursele planetei scad semnificativ de la o zi la alta, atenția tuturor...

8 remedii care ne scapa de migrena

Cel putin o data in viata fiecare dintre noi s-a confruntat cu o migrena. Aceasta se poate confunda...

Cele mai bune solutii pentru imbunatatirea vederii

Imbunatatirea vederii este o necesitate pe care toti o avem, cu toate ca nu intotdeauna suntem constienti de...

Strategia de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru securitatea alimentară și ajutarea fermierilor din UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea...