Se face aromă de vanilie din deşeuri de plastic

Date:

Share post:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au găsit o modalitate de a face aromă de vanilie din deşeuri de plastic, scrie Expremedia.ro.

Vanilina, substanţa aromată asociată cu mirosul vaniliei, este extrasă în mod natural din păstăile de vanilie, dar ea poate fi obţinută şi pe cale sintetică. Ba chiar, în momentul de faţă, în jur de 85 la sută din vanilină este produsă din substanţe chimice derivate din combustibili fosili.

Este folosită în industria alimentară, în cea a produselor cosmetice, în cea farmaceutică şi în multe altele, iar cererea pentru vanilină este în plină creştere, susţin autorii studiului în care este detaliată obţinerea aromei sintetice prin reciclarea deşeurilor din plastic, citat de The Guardian.

Metoda presupune mai întâi descompunerea polietilenului tereftalat, din care sunt făcute de obicei buteliile de plastic, în acid tereftalic, care are o compoziţie chimică foarte asemănătoare cu cea a vanilinei, după care cercetătorii folosesc bacterii E. coli modificate genetic pentru a transforma în jur de 79 la sută din acest acid în vanilină. Cercetătorii lucrează la o metodă prin care să crească acest procent.

„Criza globală a deşeurilor din plastic este recunoscută în prezent drept una dintre cele mai urgente probleme de mediu cu care se confruntă planeta noastră. Munca noastră contestă percepţia că plasticul este un deşeu problematic şi demostrează în schimb posibilitata de a-l folosi ca o nouă resursă din care pot fi realizate produse de o înaltă valoare”, spun autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Related articles

Panourile solare: tipuri, avantaje și montaj

În condițiile în care aproape toate resursele planetei scad semnificativ de la o zi la alta, atenția tuturor...

8 remedii care ne scapa de migrena

Cel putin o data in viata fiecare dintre noi s-a confruntat cu o migrena. Aceasta se poate confunda...

Cele mai bune solutii pentru imbunatatirea vederii

Imbunatatirea vederii este o necesitate pe care toti o avem, cu toate ca nu intotdeauna suntem constienti de...

Strategia de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru securitatea alimentară și ajutarea fermierilor din UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea...