Beneficiile nebanuite ale frunzelor de dafin (laur)
Folosesti frunzele de dafin de fiecare data cand prepari sarmale ori sosuri rosii, insa niciodata nu te-ai gandit ca acestea pot fi consumate sub forma de ceai, in supe sau in smoothie-uri. Iata ce beneficii pentru sanatate au frunzele de dafin si de ce e indicat sa le consumi in mod regulat!
Frunzele de dafin, cunoscute si sub denumirea de laur, au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sanatatea inimii, dar pot fi folosite totodata si pentru ameliorarea durerilor menstruale, pentru mentinerea parului frumos si sanatos ori pentru tinerea la distanta a insectelor.
Cum poti folosi frunzele de dafin
Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestor frunze, le poti adauga in preparatele culinare gatite, insa totodata le poti consuma si sub forma de ceai ori in smoothie-uri sanatoase.
Pentru prepararea ceaiului de dafin, adăugați 2-3 foi de dafin cand apa fierbe, reduceți focul la mediu și mai lasati să fiarbă timp de 3 minute.
Ceaiul oate fi baut si zilnic, intrucat consumul de ceai din frunze de dafin ajută la prevenirea multor afecțiuni comune precum răceala, tusea și gripa. Ceaiul din frunze de dafin poate relaxa corpul. Reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui și scade nivelul colesterolului, ajuta chiar si in pierderea în greutate, alaturi de dieta adecvata si miscare, se pot bea de două ori pe zi o cana de ceai de dafin.
Contraindicatii consum frunze de dafin
In cantitati reduse, frunzele de dafin nu reprezinta, in general, niciun pericol pentru sanatate. Nu se recomanda consumul frunzelor de dafin intregi, intrucat acestea nu pot fi digerate cum se cuvine – daca e folosit in scopuri terapeutice, dafinul ar trebui consumat sub forma de ceai.
In timpul sarcinii si alaptarii este contraindicata folosirea dafinului in scopuri medicinale, intrucat nu se stie ce impact au aceste frunze asupra copilului.
Frunzele de dafin pot afecta nivelul de zahar din sange, asa ca diabeticii ar trebui sa isi monitorizeze glicemia daca le folosesc in scop medicinal, deci in cantitati mai mari decat de obicei.
Cu 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala, se recomanda oprirea consumului de frunze de dafin, intrucat acestea incetinesc sistemul nervos central si, in combinatie cu anestezia, pot crea probleme.
Consumul de ceai de frunze de dafin poate provoca somnolență la unele persoane, de aceea recomandarea la aceste persoane ar fi sa il consume seara , pentru a ajuta inducerea relaxarii si unui somn profund. In plus, nu se recomanda asocierea cu medicamente sedative pentru ca poate provoca prea multă somnolență.
Nu există suficiente informații fiabile despre siguranța consumului de frunze de dafin dacă sunteți însărcinată sau alăptați, asa ar fi mai bine sa evitați utilizarea, spune doc.ro.