Vacanță la munte – în scenariul roșu!

Date:

Share post:

Sinaia a intrat din nou în scenariul roşu, în plin sezon. Liber pe pârtie, dar fără cafenele şi baruri deschise.

Staţiunea montană Sinaia este prima localitate din Prahova care a intrat în scenariul roşu, în plin sezon turistic, şi singurul oraş din judeţ aflat în această situaţie din cauza numărului mare de cazuri active de COVID-19 la mia de locuitori. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Focar de COVID-19 la Şcoala de Poliţie din Câmpina. 27 de elevi, în iz… Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, s-a infectat din nou cu COVID-19… Vremea rea închide pârtiile de la Cota 2000 din Sinaia.

Noile măsuri impuse pentru limitarea răspândirii virusului afectează drastic bugetul administraţiei locale, dar şi al investitorilor locali, având în vedere că staţiunile montane se află în plin sezon turistic.

Pentru a patra oară în scenariul roşu de la debutul pandemiei, Sinaia se vede nevoită să închidă din nou barurile, cafenelele, să interzică organizarea evenimentelor private şi, cel mai grav, să reducă la 30 la sută capacitatea de cazare în hoteluri şi pensiuni. Noile măsuri restrictive se aplică începând din data de 10 ianuarie, când Direcţia de Sănătate Publică Prahova a anunţat că incidenţa cazurilor de COVID-19 în Sinaia a depăşit pragul limită de 3/1000 de locuitori. Dacă luni autorităţile medicale raportau o incidenţă de 3,84 la mia de locuitori, marţi, 11 ianuarie, incidenţa crescuse simţitor la aproape 5 cazuri de noi infectări la mia de locuitori. Analizată în procente, informaţia pare îngrijorătoare, dar în realitate în Sinaia sunt doar 49 de cazuri active de COVID-19. Reprezentanţii administraţiei publice locale susţin că mulţi dintre sinăienii care s-au infectat recent au domiciliul declarat în acte în staţiune, dar locuiesc în alte oraşe.

Tradiţional, lunile ianuarie şi februarie erau asimilate sezonului de schi la Sinaia, similar lunilor iulie-august pentru litoral. Acum, staţiunea este aproape pustie în timpul săptămânii şi se aglomerează la final de săptămână şi doar în zona pârtiilor. Ski pass-urile şi cartelele la gondolă aduceau un venit zilnic de câteva zeci de mii de euro în anii în care restricţiile nu existau. Începând cu 2020, bugetul staţiunii a fost afectat cu aproximativ 30 la sută din cauza lipsei turiştilor, a precizat Vlad Oprea, primarul din Sinaia.

Gondola circulă fără restricţii

Scenariul roşu nu impune restricţii de neacceptat amatorilor de sporturi de iarnă, anunţă reprezentanţii administraţiei locale. Deşi în sezonul anterior transportul pe cablu funcţiona la capacitate redusă, în gondolă fiind permis accesul doar pentru şase persoane, din acest an regulile s-au schimbat. „Se pot urca câte opt persoane în gondolă cu obligativitatea purtării măştii de protecţie la interior, dar şi în zonele aglomerate de la îmbarcare sau coborâre”, a explicat Maria Floricică, administratorul societăţii de transport pe cablu din Sinaia. Decizia a fost luată tocmai pentru a se evita prelungirea timpului de aşteptare şi formarea aglomeraţiei şi a cozilor uriaşe în zona peroanelor de îmbarcare, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. La urcarea în gondolă nu este nevoie de prezentarea certificatul de vaccinare, verificarea acestuia fiind imposibilă, existând riscul real să genereze şi mai multă aglomeraţie. Pârtiile de la Cota 2000 din Sinaia au strat de zăpadă consistent, de peste un metru grosime, se poate schia în condiţii optime, doar că viscolul sau chiciura blochează deseori funcţionarea gondolei.

„Pierdem toţi”

Dacă activitatea pe pârtie este apreciată drept „mulţumitoare” de către autorităţile locale, situaţia se schimbă radical în ceea ce priveşte domeniul HoReCa. „Sinaia era oraşul numărul unu la nivel naţional în ceea ce priveşte turismul corporate. Erau organizate aici celebrele conferinţe medicale la care participau şi câte cinci mii de persoane odată timp de o săptămână. Aşa ceva nu mai există acum. Pierdem toţi, de la taximetrişti până la hotelieri şi primărie implicit”, a declarat Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia. În scenariul roşu nu mai este permisă organizarea unor astfel de evenimente private, iar în sălile de conferinţe din marile hoteluri au fost improvizate restaurante tocmai pentru a putea fi respectată distanţarea dintre mese unde pot mânca doar turiştii care prezintă un certificat de vaccinare. „Din nou nu putem primi mai mult de 30 la sută din capacitate în hotel şi nici în restaurant. Noi avem 100 de locuri la masă, deci undeva la 30 de persoane am putea primi cât timp este în vigoare scenariul roşu”, a explicat Ciprian Stanciu, managerul hotelului Cumpătu din Sinaia.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Related articles

Panourile solare: tipuri, avantaje și montaj

În condițiile în care aproape toate resursele planetei scad semnificativ de la o zi la alta, atenția tuturor...

8 remedii care ne scapa de migrena

Cel putin o data in viata fiecare dintre noi s-a confruntat cu o migrena. Aceasta se poate confunda...

Cele mai bune solutii pentru imbunatatirea vederii

Imbunatatirea vederii este o necesitate pe care toti o avem, cu toate ca nu intotdeauna suntem constienti de...

Strategia de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru securitatea alimentară și ajutarea fermierilor din UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea...