Rucola: 10 beneficii pentru sănătate

Date:

Share post:

Aroma ei puternică şi uşor iute adaugă o savoare minunată salatei, însă rucola este şi un aliment foarte benefic pentru sănătate. Descoperă cele mai importante 10 beneficii ale frunzelor de rucola.

Rucola sau voinicica (Eruca sativa) este o plantă anuală din familia Brassicaceae (Cruciferae), cultivată ca salată verde, cu frunze de culoare verde închis alungite, crestate, late, în formă de limbă, cu aromă puternică. Este o plantă comestibilă, ușor amăruie și picantă, folosită încă din antichitate.

Numele românesc al plantei traduce probabil abilitatea plantei de a crește robustă chiar şi în locuri aride. Recent este cunoscută după denumirile importate din culturile occidentale: rucola (din it.), rocket (din UK), arugula (din US), sau roquette (din fr.) – toate aceste derivând din cuvântul latin eruca, un termen generic pentru varză ( din familia căreia face parte şi rucola).

Este consumată în stare crudă, pentru salate, dar și ca plantă medicinală. În Italia, rucola este adesea adăugată pe pizza, imediat după coacere. În Brazilia și Argentina, unde utilizarea este larg răspândită, rucola este consumată crudă în salate. În Cipru, planta este utilizată în salate și omlete.

10 Beneficii ale consumului de rucola

1. Un super aliment ce combate cancerul

Rucola face parte din familia de crucifere, împreună cu broccoli, conopida şi varza. Aceste legume au un conţinut bogat în fibre şi antioxidanti şi, de asemenea, în glucozinolaţi, care, conform studiilor, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi pancreas.

2. Bogată în clorofilă

Clorofila ajută la combaterea aflatoxinelor, care pot ataca ADN-ul şi ficatul. Pentru a beneficia de cât mai multă clorofilă din rucola, cel mai bine este să fie consumată crudă.
Verdeţurile sunt tot timpul o alegere bună, dar rucola este una dintre cele mai bune!

3. Asigură o bună hidratare

Rucola are 90% apă. De aceea este un aliment răcoritor, perfect pentru zilele călduroase de vară, când avem nevoie de bună hidratare a organismului.

4. Contribuie la sănătatea oaselor

Vitamina K este necesară pentru sănătatea oaselor, pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi. Jumătate de cană de rucola conţine 10.9 micrograme de vitamina K. Trei căni de rucola consumate zilnic vor furniza corpului 100% din necesarul zilnic de vitamina K. Această plantă conţine, de asemenea, de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg (cel mai utilizat tip de salată în restaurante).

5. Reduce inflamaţiile din corp

Ruca conţine indoli-3-carbinol şi izotiocianate, despre care s-a dovedit că suprimă producerea inflamaţiilor în organism. Astfel, aceasta ajută la energizarea şi mobilitatea corpului.

6. Curăţă şi detoxifică organismul

Conţinutul de fibre din rucola ajută la curăţarea colonului, contribuind la îmbunătăţirea digestiei. Fitochimicalele, antioxidanţii şi mineralele esenţiale prezente în rucola ajută corpul să se cureţe de toxine.

7. Protejează creierul împotriva declinului cognitiv

Rucola furnizează cantităţi mari din vitaminele de tip B, dar, în special, de acid folic. La adulţii foarte activi, cantităţile reduse de folaţi s-au dovedit a fi un risc pentru declinul cognitiv. Acidul folic este, de asemenea, extrem de important în sarcină, pentru dezvoltarea optimă a fătului.

8. Ajută la slăbit

Rucola este utilizată cu succes în diete, datorită aportului mare de nutrienţi. Un beneficiu în plus este faptul că 2 căni de rucola conţin doar 80 de calorii, fiind alegerea perfectă pentru persoanelor aflate într-un regim de slăbit.

9. Are efect afrodisiac

Rucola este folosită ca afrodisiac încă din secolul unu. Studiile recente au dovedit că micromineralele şi antioxidanţii din legumele cu frunze verde-închis sunt foarte bune pentru sănătatea sexuală. Acestea blochează substanţele contaminante din mediu, considerate a avea un impact negativ asupra libido-ului.

Un studiu din 2013 publicat în Revista Universităţii din Al-Nahraina a arătat că extractul din frunze de rucola măreste nivelul testosteronului şi activitatea spermatozoizilor la soareci. Rezultatele sugerează că fitochimicalele şi/sau nutrienţii din rucola au proprietăţi afrodisiace.

10. Protejează vederea

Rucola protejează ochii de tulburările asociate cu îmbătrânirea datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi. Aceşti compusi au fost îndelung studiaţi pentru rolul pe care-l au în prevenirea degenerării maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii la vârstnici.

Frunzele de rucola oferă un sprijin important în prevenirea degenerării maculare, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi: beta carotenul, luteina şi zeaxantin. Aceştia sunt binecunoscuţi pentru calitatea lor de protejare a retinei, a corneei şi a altor parţi delicate ale ochilor de efectele nocive ale razelor UV. Conform studiilor, luteina şi zeaxantina pot proteja împotriva bolilor de ochi datorită capacităţii lor de absorbţie a luminii albastre, emisă în special de sursele luminoase artificiale, precum becurile LED, ecranele calculatoarelor etc., care este dăunătoare pentru vedere, spune vitaverdeviu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Related articles

Panourile solare: tipuri, avantaje și montaj

În condițiile în care aproape toate resursele planetei scad semnificativ de la o zi la alta, atenția tuturor...

8 remedii care ne scapa de migrena

Cel putin o data in viata fiecare dintre noi s-a confruntat cu o migrena. Aceasta se poate confunda...

Cele mai bune solutii pentru imbunatatirea vederii

Imbunatatirea vederii este o necesitate pe care toti o avem, cu toate ca nu intotdeauna suntem constienti de...

Strategia de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru securitatea alimentară și ajutarea fermierilor din UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu menite să consolideze securitatea...