Dacă te numeri printre românii interesați de achiziția unei locuințe în perioada următoare, probabil că ai urmărit cu sufletul la gură epopeea Prima Casă în 2020, până la recenta sa transformare în Noua Casă. Devenit recent funcțional, noul program dispune, în momentul de față, de un plafonul de finanțare în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei.
Deși 15 bănci s-au înscris în programul Noua Casă, doar o parte dintre acestea au început să acorde, efectiv, să acorde asemenea credite ipotecare, potrivit Mediafax. Din cele de mai jos poți afla care este, în momentul de față, cea mai avantajoasă ofertă pusă la dispoziție de o bancă pentru Noua Casă, dar și o serie de alte informații despre program.
Programul Noua Casă și care sunt cele mai avantajoase condiții, la bănci
Pentru că sunt reglementate parțial de către stat, condițiile de creditare oferite de către diferitele bănci participante la programul guvernamental sunt, de fapt, destul de apropiate. Potrivit comparatorului disponibil pe conso.ro, valoarea dobânzii anuale efective (DAE) pentru un credit în valoare de 243.700 de lei (echivalentul aproximativ a 50.000 de euro), cu o durată de acordare de 30 de ani, variază între puțin sub și puțin peste 5%. În cele de mai jos poți vedea, ofertele băncilor participante la program, potrivit sursei mai sus menționate:
CEC Bank
Cea mai bună ofertă din piață, respectiv un nivel al DAE de 4,87%, este oferit de CEC Bank clienților cărora li se virează veniturile printr-un cont al băncii. Într-un asemenea caz, valoarea ratei lunare (pentru un credit echivalent a 50.000 de euro) ajunge la circa 1.207 de lei, iar valoarea totală de rambursat se cifrează la 456.188,3 lei. (Pentru clienții care nu au un cont de salariu la această bancă, DAE este de 4,98%, rata lunară ajunge la aproape 1.222 de lei pe lună, iar suma totală de rambursat ar fi 461.391,8 lei.)
Banca Românească
Banca Românească oferă celor interesați o singură variantă de creditare prin Noua Casă, incluzând asigurarea imobilului, în condițiile unei dobânzi anuale efective de 4,97%. Rata lunară de achitat pentru un asemenea credit s-ar cifra la 1.262 de lei, iar suma totală de rambursat ar ajunge la 461.187,9 lei.
BCR
Banca Comercială Română pune la dispoziția clienților posibilitatea accesării unui credit la un nivel de 4,98% al DAE, pentru care ai avea de plată, în fiecare lună, aproape 1.222 de lei. Și în acest caz, creditul include asigurarea obligatorie a imobilului. Beneficiarul unui credit contractat de la această instituție financiară va trebui să plătească, pe parcursul a 30 de ani, un total de 461.391,8 lei.
ING
Pentru creditul Noua Casă cu asigurare de imobil inclusă, valoarea DAE ajunge la 4,98% la ING Bank, iar rata lunară la aproximativ 1.222 de lei. Suma totală de rambursat s-ar situa, astfel, tot la 461.391,8 lei. Cei interesați pot opta și pentru contractarea unui credit cogarantat de către stat cu asigurare de viață – caz în care valoarea DAE ar depăși pragul de 5,3%.
Explicație: În analiza comparatică a costurilor unui credit, de luat în calcul nu este doar valoarea ratei lunare, ci și suma totală de rambursat
OTP Bank
Dobânda anuală efectivă pentru un împrumut echivalent a 50.000 de euro se cifrează, și la OTP Bank, la 4,98%, astfel că suma pe care va trebui să o scoți lunar din buzunar pentru plata ratei ajunge, în momentul de față, tot la circa 1.222 de lei. Suma totală de rambursat s-ar situa, pentru un asemenea credit, la 461.391,8 lei.
Raiffeisen Bank
Condiții similare de creditare, respectiv un nivel de 4,98% al DAE și o rată de aproximativ 1.222 de euro pe lună, sunt oferite și de Raiffeisen Bank. Un beneficiar va trebui să plătească, pe parcursul celor 30 de ani, tot un total de 461.391,8 lei.
Banca Transilvania
Chiar dacă nu este cea mai avantajoasă ofertă pentru Noua Casă, la un nivel de cost destul de apropiat, anume o dobândă anuală efectivă de 4,99% și, respectiv, o rată de aproximativ 1.222 de lei pe lună, se situează și Banca Transilvania. Suma totală de rambursat ar ajunge, în acest caz, la 461.533,7 lei.
VISTA BANK
VISTA BANK – fosta Marfin Bank – practică, pe de altă parte, o dobândă anuală efectivă de 5,03%, astfel că rata lunară de plată pentru tipul de credit analizat ar ajunge la aproximativ 1.231 de lei. Suma totală de rambursat pe parcursul celor 30 de ani ar fi de 464.594 de lei.
BRD
În fine, la BRD-Groupe Société Générale, valoarea DAE se situează la 5,17%, însă valoarea ratei lunare ajunge tot la circa 1.222 de lei. Cu toate acestea, suma totală de rambursat este ceva mai mare decât în cazul celorlalte instituții financiare, respectiv 468.534,9 lei.
sursa – economica.net