7 metode utile de economisire în 2019

0
110

Primul articol pe ideea de metode de economisire pentru anul în curs l-am scris, cred, anul trecut. Până atunci mă gândeam că, indiferent de an, economisirea este aceeași și înseamnă să cheltuiești mai puțin decât îți sunt câștigurile – lucru care rămâne, nu-i așa, valabil și în 2019…

Undeva pe parcurs am început să mă gândesc că atunci când vrei să optimizezi cheltuielile – făcând acele lucruri care te vor conduce către plusul despre care vorbeam  –  e bine să adaptezi totul la situație și context. Ideea de bază e să optimizezi, adică să folosești cât mai bine resursele de care dispui, fără însă a ajunge la extreme.

Metode de economisire in 2019

Pentru acest lucru trebuie să acționezi cumva cu un plan – am constatat eu că acesta ne servește cel mai bine, în orice moment. Atunci când am un plan, oricât de vag schițat și chiar și atunci când are lacunele lui, lucrurile se desfășoară mult mai bine decât când le las să se întâmple.

Dacă vorbim despre bugete și evoluție totuși, o altă constatare este că, deși un plan este minunat, acceptarea faptului că lucrurile se vor întâmpla doar în parte conform lui, ar trebui să facă parte din acest plan.

Asta, apropo de faptul că toate bunele noastre intenții se destramă lunar, când apar… cheltuieli neprevăzute. După ani de încercări și erori, le-am găsit soluție și acestora: un loc în buget și o zonă mai liberă a bugetului, ce poate fi direcționată inclusiv în direcția cheltuielilor ce apar la un moment dat. Vorbim și despre ele.

Câte ceva despre 2019, așa cum îl văd în acest moment

Trebuie să îți spun de la început că nu sunt analist financiar sau specialist economic – tot ceea ce scriu este rezultatul propriei experiențe și modul în care eu aleg să îmi gestionez bugetul, acceptând din start că pot să greșesc. Așadar, nu lua nimic ca pe un sfat, ci doar ca pe o experiență personală.

Așadar, așa cum se văd lucrurile din colțul meu, 2019 a venit cu o devalorizare puternică a leului, lucru care se va reflecta în prețuri, dacă nu se întâmplă deja așa. Adică prețurile au crescut și vor crește.

În plus, tendința nu pare să fie într-o direcție diferită, așa că ne-am gândit din ce în ce mai serios, încă din a doua jumătate a anului trecut de fapt, la păstrarea economiilor în euro mai degrabă decât în lei.

Un alt lucru la care ne gândim din ce în ce mai des este o criză. Cum economia este ciclică, aceasta va veni, indiferent de măsurile bune sau mai puțin bune care s-au luat în ultimul timp. Bine, cu cât măsurile sunt mai ok, cu atât aterizarea e mai lină, dar… nu putem noi să decidem în această privință, ne putem doar adapta cât mai bine la situație.

Cum ne adaptăm? Păi, analizăm veniturile și ne gândim dacă nu cumva putem face mai mult în această privință, ne antrenăm cât mai bine pentru a le folosi în mod optim – dacă reușești să reduci cheltuielile fără compromisuri mari sau frustrări e minunat! -, suplimentăm rezervele, mai ales dacă știm că unul dintre joburi ar putea fi pierdut, de exemplu…

Să vedem care sunt metodele de economisire ale lui 2019, împreună cu o serie metode clasice de economisire, care vor fi valabile oricând și pe care eu cel puțin le voi folosi în continuare.

Metode de economisire de aplicat în 2019

  1. Plătește-te pe tine prima dată

Asta e de bază și se va regăsi aici și în 2020, sunt sigură. Cum spuneam: dacă ar fi să faci un singur lucru pentru economisire, acesta este! Ca și cum ai avea o factură lunară, doar că această factură e cea mai importantă: cea pentru tine. Spune-mi, dacă de mâine s-ar impune o nouă taxă, sau ai accesa un serviciu care va fi facturat, ai găsi bani să plătești? Eu cred că da 🙂

2. Bugetul. Și el o constantă

Eu sper că ai găsit o modalitate prin care să monitorizezi bugetul lunar. E important, toți cei care au reușit îți vor spune că merită să faci un efort pentru a implementa un buget și a reuși să te încadrezi în ceea ce ți-ai propus.

Și nu, asta nu înseamnă că trebuie să fie complicat și nici că trebuie să notezi fiecare ban care îți iese din buzunar (ar fi, poate, ideal să o faci… dar fă-o doar dacă vezi utilitatea demersului). Dar nu vei avea niciodată o privire de ansamblu asupra raportului venituri/cheltuieli și nu vei ști prea bine unde se duc banii dacă nu ai nicio formă de urmărire a lor.

Așa cum spuneam, nu te obligă nimeni să notezi totul (cu toate că nu ar fi deloc rău), dar poți merge pe câteva categorii și o alocare în direcțiile respective + economii / investiții pe termen lung + economii pe termen scurt, pentru obiective concrete.

Cum poți monitoriza bugetul:

  • varianta clasică, folosind o agendă și un pix. Considerată mai grea și nu foarte adaptată la vremurile moderne, aceasta are avantajul că te ține foarte aproape de ceea ce-ți dorești, este o oglindă în care vezi foarte bine totul, chiar și atunci când forma este una simplificată (monitorizezi doar veniturile / cheltuielile / capitolele mari de buget),
  • un Excel în care notezi, de asemenea, veniturile, cheltuielile, categoriile importante și sumele pe care le repartizezi… și orice consideri necesar,
  • aplicație de mobil, acestea sunt din ce în ce mai populare și probabil singurele care vor rămâne peste niște ani. Are avantajul simplității și preciziei, aici vezi exact fiecare cheltuială și e foarte simplu să ții așa evidența… eu am însă în continuare nevoie de acel „zoom out”, acea privire de sus care îmi permite să văd esențialul

3. Obiectivele. Pentru ce economisești?

Aici e o discuție mai lungă, pentru că de la un moment dat vei constata cum obiceiurile sau sistemul pe care ți-l formezi va fi mai important decât obiectivele.

Mai ales dacă ești la început însă, e bine să știi destul de clar în ce direcție merg eforturile tale. Un obiectiv concret, măsurabil și care are un interval de timp în care îți propui să îl realizezi va avea mari șanse de reușită.

Un exemplu pentru: 2 luni cu care să mă pot descurca în fondul de urgență

De ce economisesc acești bani? Pentru a suplimenta fondul de urgență deja existent, având în vedere că lucrurile nu arată bine la jobul meu și este posibil să apară concedieri.

Care este suma de bani pe care îmi propun să o economisesc? 3000 de lei, suma cu care mă pot descurca timp de 2 luni dacă fac economii maxime – motivat fiind de o eventuală concediere / scădere a salariului, etc…

În cât timp voi aduna această sumă? În 6 luni, punând deoparte 500 de lei/lună.

4. Găsește o modalitate prin care să îți mărești veniturile. Și nu uita de cele pasive

Spuneam și la început că partea aceasta de venituri e cum nu se poate mai importantă. Pentru a economisi, trebuie să avem și din ce, nu?

Eu nu sunt adepta veniturilor pentru care lucrăm zi / lumină și poate și noaptea… îmi amintesc și acum de prietena mea S. care îmi povestea cum lucrase, chiar înainte de a o cunoaște, într-un loc foarte bine plătit la momentul respectiv, dar nu avea timp nici măcar să își cumpere mâncare sau orice altceva, jobul luându-i între 12 și 16 ore pe zi.

S-a ales cu o oboseală cronică, niște economii serioase și o lecție de viață care a făcut-o să nu-și mai dorească vreodată așa ceva. Eu am fost lângă ea și am reținut ideea :).

Ideal pentru partea de venituri este să le poți spori în timp ce muncești rezonabil ca timp, găsind surse cât mai bine plătite… sau beneficiind de venitul pasiv, care poate însemna dividende, venit din chirii, dintr-un produs educațional pe care îl concepi, dintr-o carte pe care o scrii… Știu că nu e pentru toată lumea, dar cu un pic de ambiție și perseverență am văzut oameni care au fructificat niște cunoștințe la care nici măcar nu mă așteptam. Zău că se poate!

5. Cumpără la reducere, ori de câte ori este posibil

Dacă e inflație, dar tu reușești să cumperi majoritatea produselor atunci când sunt în promoție, s-ar putea să anulezi efectul creșterii prețului.

Două metode pentru a găsi promoții cât mai bune și pe bune :).

  • te folosești de „ciclicitatea” reducerilor. Dacă observi atent lucrurile, vei vedea cum magazinele au obiceiul de a trece, periodic, la reducere cam toate produsele. Evident, nu aceeași marcă – dar o dată la 3-4 săptămâni un ulei de o anumită calitate va fi în promoție și atunci poți cumpăra două sticle, să spunem, sărind uleiul în următoarele săptămâni.
  • te folosești de promoțiile speciale. De exemplu Lidl are săptămânile acelea, care mie îmi plac mult și în cadrul cărora găsești de multe ori chestii bune calitativ și la prețuri ok.

Atenție însă la reduceri! În primul rând, să fie pe bune – și am vorbit despre acest lucru. În al doilea rând, să ai nevoie de chestiile respective și să cumperi pentru a-ți acoperi necesarul și poate un pic peste, dar fără exagerări.

6. Orientează-te în magazin pentru a identifica cele mai bune variante pentru tine

Am povestit mai demult cum orice magazin va pune accentul pe produsele pe care acesta își dorește ca tu să le cumperi. Lucru normal, nu-i așa? Totul, de la modul în care sunt amplasate rafturile și până la locul produselor pe raft este studiat cu cea mai mare grijă. Uite, aici este un articol despre iluminatul în supermarketuri. Dacă ai un pic de timp, merită să arunci o privire – vei vedea cum produsele pot fi puse în valoare de diverse tipuri de lumină proiectată asupra lor.

Dar… de ce nu ai învăța tu să selectezi cele mai bune produse pentru tine și familia ta? Uneori, cele mai bune produse sunt chiar cele evidențiate… promoțiile despre care vorbeam. Alteori, nu e deloc rău să înveți să studiezi spațiile mai greu accesibile, gen rafturile de jos sau de mai sus, cele plasate în locuri nu foarte circulate… sau să urmărești, pentru că majoritatea magazinelor afișează acum, prețul exact al produselor per kilogram. Vei avea surprize plăcute 🙂

7. Simplifică

A fost cumva tema anului trecut pentru mine, dar cred în continuare în puterea pe care o are simplificarea asupra bugetelor, indiferent dacă sunt mari sau mici.

Atunci când elimini balastul, vezi esențialul – și asta e extrem de important.

Când ai trecut printr-o debarasare ca la carte, nu-ți mai vine să cumperi orice lucru, consumator de spațiu și de buget.

Când faci mai puțin, dar mai bine, ajungi să identifici și zonele de cheltuieli inutile.

Când cumperi mai puține și încerci să folosești ce ai, vei avea nevoie de mai puțini bani pentru a te descurca.

Și tot așa. Simplificarea – și nu doar în ceea ce privește lucrurile, are o influență pozitivă asupra bugetului.

Evident, sunt multe alte lucruri pe care le poți face atunci când economisești. Eu pledez pentru un sistem al tău – să testezi, să te documentezi și să încerci până ce găsești acele lucruri care ți se potrivesc.

Poți să mai incluzi în sistemul tău de economisire: planificarea meniului, lista de cumpărături, zilele cu 0 cheltuieli, cumpărături rare, dar de cea mai bună calitate, o provocare la care să te aliniezi (stai aproape, dacă cea anuală este deja anunțată, la început de februarie continuăm cu altceva)… și tot așa. Voință și sănătate să fie, că soluții mai găsim și împreună – soluții pe care să le poți adapta pentru tine.

Tu ce metode de economisire vei folosi în 2019?

(Sursa: economisim.info)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here