Ce trebuie să faci cu dinții de lapte ai copiilor

0
793
Photo by Liz Cook of Sincerely, Liz: Photography www.sincerelylizphoto.com

Când copilului dumneavoastră îi cade un dinte luați în calcul păstrarea acestuia. Nu se știe niciodată când un dințișor ar putea salva viata copilului dumneavoastră.

 

Copii sunt entuziasmați de pierderea dinților de lapte. Se laudă prietenilor și atunci când în sfârșit cade zâna măseluță îți aduce un ban în locul dintelui. Părinții ar trebui să știe că studiile recente arată că păstrarea dinților de lapte poate avea importante beneficii pentru sănătatea viitoare a copiilor. Dinții de lapte conțin celule stem care sunt baza neuronilor, oaselor, cartilajelor și a unor celule care pot rezolva probleme cardiace. Pe scurt aceste celule pot vindeca o multitudine de boli de care ar putea suferi copilul dumneavoastră.

Pana acum boli ca Hodgkin, leucemie, mielom puteau fi tratate doar prin transplant de măduva (sau proceduri dureroase similare), dar descoperiri științifice recente arată că aceste boli pot fi tratate folosind celulele stem ale copilului – cum ar fi cele din dinții de lapte.

Mulți părinți în ultimele decenii au păstrat celule stem colectate din placenta imediat după nașterea copilului. Însă cum păstrarea acestora este scumpă și aceasta poate fi făcută doar după naștere, nu toți părintii au avut această posibilitate.

Din fericire companii ca Provia oferă o alternativă prin păstrarea dinților la un preț rezonabil. Însă dintele trebuie să fie congelat la nu mai mult de 48 de ore după ce a căzut pentru a preveni deteriorarea iremediabilă a celulelor.
Recoltarea se poate face de la vârstă de 4 ani până la 14. Dintr-un dinte se pot preleva între 1.500 și 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani.
Pacienții trebuie să vina la noi când se mișcă dințișorul de lapte și atunci când e indicată extracția putem preleva probă respectivă. Un singur dinte e suficient; dacă nu reușește, se poate lua din al doilea în aceleași costuri”, spune Cosmin Dima, dentist. Asta înseamnă 1100 de euro în care este inclusă izolarea, recoltarea și stocarea celulelor stem într-o bancă din Marea Britanie. Apoi se percepe anual o taxă de 90 de euro.

Costul serviciului este de 1.200 de euro pentru un dinte, 600 de euro pentru al doilea dinte recoltat în decursul unui an și 1450 de euro pentru doi dinți. Prețul include 20 de ani de depozitare a celulelor stem, după care se poate prelungi contractul plătind o taxa anuală sau pot fi donate. Celulele stem stocate în azot lichid sunt viabile pe o durată nelimitată. Nu se face nicio plată anticipată, decât după primirea rezultatelor care durează maxim 15 zile. (sursa: stiinta-mister.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here