Cele 10 porunci pentru o igienă corectă a bebelușului

0
199

Igiena bebelușului este o preocupare majoră a proaspeților părinți și uneori aceștia ajung să exagereze. Pentru ca un copil sa-și dezvolte un sistem imunitar sănătos trebuie să existe un minim contact cu germeni. Însa această nebuloasă, de a nu știi exact cât de mare trebuie să fie expunerea la germeni ca bebelușul să fie totuși în perfectă siguranță, pare o misiune copleșitoare pentru cei mai mulți dintre părinți. Unele dintre cele mai bune sfaturi pentru igiena copilului includ menținerea părții corpului care stă în scutec curată și uscată, tăierea unghiilor copilului într-un mod sigur care ajută la prevenirea infecțiilor, curățarea corespunzătoare a urechiușelor, ochilor și guriței.

Fă-i bebelușului băiță în fiecare zi

Orice medic îți va recomanda să îi faci celui mic băiță încă din prima zi de viață. Apa este miraculoasă, atât în igiena celui mic, cât și în modelarea unui program adecvat. Baiță pentru bebeluș este la fel de relaxantă ca și pentru noi, cei mari, dacă știi să o faci corect, fără să îl bruschezi pe cel mic sau să îl ții prea mult în afara apei, să i se facă frig. De la început el trebuie să perceapă băiță ca pe ceva pozitiv. în primele 6 luni, momentul băiței este cel mai interesant moment pentru bebe.

Folosește produse pentru îngrijirea pielii nou-născutului cât mai naturale, fără coloranți și parfum

Acesta este factorul principal care trebuie să fie luat în considerare de părinti, deoarece pielea unui nou născut este scutul de protecție care îl ajută să se adapteze și să intre în contact cu noul mediu. Pielea nou-născutului are o mare adaptabilitate la medii adverse, dar necesită o îngrijire specială. Fiind atât de delicată, se poate infectă foarte ușor, deci va trebui să speli hainele micuțului cu detergenți delicați, fără a folosi balsam de rufe sau înălbitor.

Ai grijă la cap
Craniul bebelușului la naștere încă nu a fost pe deplin dezvoltat și este încă moale, de aceea trebuie să manevrezi capul nou-născutului cu foarte multă atenție și delicatețe. Pielea capului este acoperită de fire de păr moi că un puf, dar și de niște cojite, care vor cădea, de aceea scalpul necesită și el îngrijire specială pentru a evită infectarea. Folosește șampoane naturale pentru copii.

Hidratează pielea bebelușului
Există șanse mari că pielea bebelușului să devină uscată foarte repede. Prin urmare, este recomandată aplicarea unui loțiuni hidratante delicate sau o cremă special concepută pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Ține copilul departe de infecțiile bacteriene folosind una sau două picături de loțiune antiseptică în apa pentru băiță zilnică. Folosește scutece curate și haine din bumbac pentru a evită iritarea pielii sau apartitia alergiilor.

Curată corespunzător buricul nou-născutului
Zonă din jurul buricului, până când se vindecă locul unde a fost tăiat cordonul ombilical trebuie să fie menținută uscată. Așadar la băiță se acoperă cu pansament și se lipește cu plasturi anti alergeni. După fiecare baie se da jos bandajul, se curată bine cu un disc de bumbac îmbibat în alcool și se aplică pudra antisepctica.

Schimbă scutecul cât mai des și curată bine zonă genitală
Pentru a evită apariția unor erupții cutanate sau infecții, cum ar fi dermatită de scutec, schimbă pampersul bebelușului cât mai des posibil sau imediat ce acesta a fost murdărit. În plus este recomandat să folosești pampersi de marca, pentru a da un plus de confort nou-născutului. Fetilele necesită o îngrijire deosebită a organelor genitale. Așadar curată zonă din față spre spate, astfel încât bacteriile din scaun să nu fie introduse în vagin, deoarece acest lucru ar putea duce la o infecție de tract urinar. Uneori apăr erupții cutanate, chiar dacă ai urmat pașii de curățare, însă pe piață sunt disponibile nenumărate tratamente, creme și loțiuni pentru a trata această problemă comună.

Sterilizează suzetă
Bebelușii sunt predispuși să sugă chiar și după alăptare. Ai posibilitatea de a utiliza o suzetă pentru a îndeplini cerința copilului. Această oferă o senzație de auto-satisfacție pentru copilașii noștri. Însă asigură-te că suzetele sunt întotdeauna sterilizate și curate de bacterii, înainte de a le oferi bebelușului. Unii copii refuză să primească suzetă și folosesc propriul degețel.

Taie unghiile bebelușului cu o unghieră specială
O parte din igiena propriu-zisă a bebelușului, care este uneori trecută cu vederea este tăierea unghiilor. Dacă nu sunt corect tăiate, copilul se poate zgâria sau sub unghiuțe se pot ascunde germeni care ar putea duce la diferite tipuri de infecții. Folosește o unghieră cu colțuri rotunjite special creață pentru bebeluși și tăie unghiile micuțului sau micuței de câte ori crezi că este cazul. Mulți părinți consideră că această sarcină este mai ușor de realizat în timp ce bebelușul doarme. Unghiile bebelușului nu ar trebui să fie ronțăite de mamă pentru că astfel crește riscul de rănire și de instalare a infecțiilor.

Urmărește grilă de vaccinuri a bebelușului cu sfințenie
Vaccinările sunt măsurile cele mai adecvate pentru imunizarea bebelușului. Există numeroase boli mortale, care trebuie să fie prevenite prin imunizarea în mod corespunzător a copilului. Consulta un medic pediatru pentru a conștientiza cât de importantă este această măsură privind imunizarea și momentul potrivit pentru a îi face diferite vaccinuri de imunizare bebelușului tău. Imunizarea joacă un rol major în menținerea copilul sănătos în această lume folosind tehnici moderne. Această a contribuit la reducerea raței mortalității infantile și a a eliminat din grijile părinților.

Ai încredere în instinctul tău de mamă
O mamă știe cum să aibă grijă de micuțul ei în mod natural. De aceea este bine să fii atentă la semnele pe care copilul tău ți le da. Nouă generație de bebeluși este mai expresivă și vei realiză că micuțul sau micuță ta știe clar dacă mai are nevoie de lăptic sau îl/ o deranjează ceva, zice qbebe.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here