Cum să faci cel mai bun vin de casă – secrete și reguli

0
143

Secretele unui vin de casă reuşit se transmit din generaţie în generaţie şi fiecare gospodar are măcar un as în mânecă. Cu toate acestea, sunt câteva reguli general valabile care se aplică pentru a avea băutura perfectă.

Cum alegi strugurii pentru vin

Un vin bun înseamnă o concentraţie alcoolică, după fermentaţie, de măcar 10,5 grade, căci aceasta îi dă rezistenţa la boli. Spre exemplu, un vin de 12 grade nu va face niciodată floare, căci bacteria responsabilă nu poate trăi într-o astfel de concentraţie alcoolică.

„Restul sunt zemuri. Ştiu, în literatura de specialitate vinul începe de la 8,5 grade, însă un vin sub 10 grade cu greu poate fi păstrat pete 6 luni fără să capete un defect care-l face de nebăut”, spune inginerul Toma. Pentru ca licoarea să capete grade de tărie alcoolică este nevoie ca în procesul de fermentaţie să existe suficient zahăr în struguri (adică în must) pentru ca lucrurile să iasă cum trebuie. Mai pe înţelesul tuturor, strugurii trebuie să fi copţi foarte bine, dulci, scrie adevarul.ro.

Zdrobirea strugurilor

Ar trebui sa stiti ca ideal ar fi sa zdrobiti strugurii proaspat culesi in maxim 6-8 ore. Daca in ziua in care culegeti este foarte cald afara, iar strugurii culesi sunt in saci de plastic si nu in ladite (ideal, dar se pot culege si in saci de plastic, fara probleme), ar fi bine sa-i zdrobiti cam in 4 -5 ore (altfel mustul intra in fermentatie si se poate oteti usor)

Cât fermentează mustul

Pentru a obține un vin de calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, adică 14-21 de zile. „Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced, iar drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, explică Marius Vasiu, tehnolog Jidvei. (sursa: www.landia.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here