Cum să-ți alegi lemnele pentru foc în această iarnă

0
888

Când vine vorba de pregătirea lemnelor de foc trebuie să luăm în calcul câteva elemente esențiale pentru a investi eficient și a scoate maximul de caldură din lemnele pe care le avem în sezonul de iarnă:

  1. calitatea lemnului și esența acestuia
  2. modalitatea de tăiere și despicare
  3. depozitarea și uscarea lemnului

Calitatea și esența lemnului de foc

Astfel, atunci când ne pregătim să achiziționăm lemne pentru încălzirea necesară în sezonul rece, în prima fază trebuie să găsim un furnizor care să ne ofere un lemn de calitate.

Caracteristicile principale ale lemnului de foc de calitate

Principalele calități de care trebuie să ținem cont când alegem lemnul pentru foc sunt       a) esența, de preferat un lemn de esență tare – acesta ajută ca lemnul să aibă o putere calorică mai mare și să ardă pentru o perioadă mai mare
b) lemnul trebuie să fie sănătos – fără urme de putregai sau umiditate ridicată datorită faptului că a fost tăiat și lăsat într-o zona umeda o perioadă mare de timp
c) diametrul lemnului să fie potrivit nevoilor noastre. Astfel pentru lemn de foc diametrul optim este cuprins între 25 și 50 cm.

Modalități de tăiere și despicare a lemnelor de foc

Despicatul lemnelor este o operațiune importantă și vă prezentăm mai jos câteva sfaturi pentru a face ca lucrul să devină mai ușor. Începeți tăiatul lemnului în bușteni conform lungimii acceptate de șemineul sau soba dumneavoastră.

Atenție!! Sub nici o formă nu trebuie tăiați buștenii de dimensiuni mai mari sau egali cu dimensiunea (lungimea) maximă permisă de soba dvs. deoarece nu îi veți putea introduce în sobă sau în șemineu, iar arderea lor cu ușa de sobă deschisă este foarte periculoasă. De regulă lungimea acceptată standard a buștenilor de lemn de către majoritatea sobelor sau șemineelor este cuprinsă între 30 și 50 cm. Cu cât mai mic este diametrul lemnului și buștenii mai scurți, cu atât mai ușoară va fi operațiunea de despicare a acestora.(sursa pestre.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here