Cum (și când) sa faci economie la electricitate

0
711

Datorită posibilităților financiare limitate, trebuie să înveți să fii deștept încât sa-ți salvezi o sumă importantă de bani.

Dacă te-ai săturat să plătești o mulțime de bani pe electricitate, ar trebui să înveți să faci economie. Altfel, aerul condiționat, mașina de spălat rufe sau frigiderul îți vor scoate mereu sume uriașe din buzunar.

În primul rând, este recomandat atunci când ieşi dintr-o încăpere să stingi lumina în urma ta, pentru a nu consuma energie inutil. Dacă nu le foloseşti, scoate din priză electronicele şi electrocasnicele precum televizorul, calculatorul, aparatul radio, combina etc. Aparatura  electrică şi electronică aflată în stand by consumă curent electric. În caz că nu ştiai, într-o locuinţă iluminatul reprezintă aproximativ 20% din factura la energie electrică, iar asta din cauza becurilor ineficiente energetic. O alternativă la cele clasice o reprezintă becurile economice. Ele consumă mult mai puţin şi au o durată de viaţă mult mai îndelungată. De exemplu, becurile economice cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore.

Evită să speli foarte des la maşina de spălat. Aşteaptă până se adună mai multe haine şi spală-le pe toate o singură dată.  Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză. În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.

Aparatele electrocasnice sunt etichetate de producători astfel încât consumatorii să evalueze eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Clasa de eficienţă energetică este definită pentru fiecare produs în parte pe o scală de la „A+++” (eficienţă energetică mare) până la „G” (cea mai redusă eficienţă energetică), dar şi printr-o scală de culori: verde pentru „mai eficient”, iar roşu pentru „mai puţin eficient”.Termostatele programabile reduc semnificativ consumul de energie, dacă locuinţa este dotată cu un sistem central de răcire/încălzire a locuinţei, scrie capital.ro

Pe lângă asta, un lucru util și un sfat practic ar fi să folosești echipamente mai moderne și să le reciclezi pe cele vechi înloc să le arunci ori să le ții ca bibelou.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here