Miracol: de ce are luna februarie 28 de zile

0
156

  Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian, dar pe vremuri a fost ultima. Este cea mai scurtă lună gregoriană, care are numai 28 sau 29 de zile. Luna februarie are 29 de zile în anii bisecți, iar în ceilalți ani are 28 de zile.

Februarie este a două lună a anului în calendarul Gregorian, dar pe vremuri a fost ultima. Este cea mai scurtă lună gregoriană, care are numai 28 sau 29 de zile. Luna februarie are 29 de zile în anii bisecți, iar în ceilalți ani are 28 de zile. Cei care sunt „de vină” pentru situație sunt românii. Februarie a fost o lună „neglijată” de-a lungul istoriei. A ajuns în final să aibă de obicei 28 de zile deoarece românii au folosit ciclurile lunare pentru a impărti anul în luni. Au contat, de asemenea, superstițiile și politică.

Lunile se calculau de la prima apariție a lunii pe cer și erau impărtite în trei părti: calendele (luna nouă), nonele (primul pătrar) și idele (luna plină). La început, calendarul a avut 355 de zile. Anul Nou cădea pe 1 martie, deci februarie era ultima lună a anului. Cum Pămantul se învârte în jurul Soarelui în 365 de zile, pentru a recupera întârzierea, la fiecare doi ani se intercala o lună de 22 sau 23 de zile în februarie.

Dictatorul Iulius Cezar, sfătuit de un astronom din Alexandria, a schimbat calendarul: a decretat anul de 365 de zile. S-a hotărât tot atunci că, din patru în patru ani, un an să aibă 366 de zile, pentru a recupera cele șase ore suplimentare în fiecare an. Tot atunci, Anul Nou s-a mutat de pe 1 martie pe 1 ianuarie. Lunile erau, astfel, alcătuite din 30 și 31 de zile alternativ, iar februarie a rămas cu 28 de zile, așa că ziua în plus a anului bisect a fost numărată în februarie. Această a fost, în anul 45 i. Hr., reforma iuliană a calendarului, spune go4it.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here