Documentele Paradise Paper arată că gigantul Gazprom și banca de stat VTB a finanțat Facebook. Investiția a fost făcută de către miliardarul rus Yuri Milner, care a fondat compania de investiții Digital Sky Technologies (DST). Prin intermediul acesteia, Milner a investit în companii precum Airbnb, Spotify, Zynga, producătorul de smartphone-uri Xiaomi sau retailerii online chinezi Alibaba și JD.com. Milner mai deține și grupul rus Mail.ru, care are rețelele sociale Vkontakte – supranumită și ”Facebook-ul Rusiei” și Odnoklassniki.

Aceleași documente arată că Gazprom Invest Holding (Gazprom Invest Holding este brațul financiar al gigantului Gazprom) a investit într-o firmuliță care, printr-o structură opacă, a ajuns să dețină acțiuni în valoare de un miliard de dolari la Facebook. Urmele duc în 2005, când Gazprom Investholding a început să investească în Kanton Services, firmă din Insulele Virgine Britanice.

În 2009, Gazprom a preluat controlul Kanton Services, iar în 2011 aceasta din urmă a preluat majoritatea acțiunilor la fondul de investiții DST USA II. Până în 2012, acesta avea 50 de milioane de acțiuni la Facebook, adică 3% din acțiunile gigantului social. În următoarele luni, acțiunile la Facebook au fost transferate unei companii a lui Usmanov, care apoi le-a vândut și a scos un profit de un miliard de dolari. (Sursa: DAC News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here