Totul despre afumătoare: cum se construiește o afumătoare?

0
144

 Conservarea alimentelor în aceste vremuri pare o muncă dificilă, cu excepția cazului în care doriți să o faceți într-un mod natural. Mediul perfect pentru alimente gustoase și conservate natural este o afumătoare. Această piesă minunată te va pregăti pentru toate produsele și felurile de mâncare specifice sezonului. A face o astfel de structură în curte nu este o sarcină simplă, dar îți va oferi niște recompense fructuoase în următoarele câteva luni.

Există unele zone în țara în care gospodarii au afumători în pod, alții în camere speciale, însă există numeroase persoane care aleg să construiască afumători minute, chiar în grădină proprie. Chiar și cu o asemenea construcție de mici dimensiuni putuți afuma alimente precum cârnați, salam, pastramă, mușchi, kaizer, jambon, însă chiar și peste, precum și unele brânzeturi (cașul, cașcavalul).

Citește și: „Cum să-ți alegi lemnele pentru foc în această iarnă

Înainte de a prezența aspectele tehnice, este important să menționam că alimentele se pot afuma la rece și la cald. Ce înseamnă mai exact acest lucru?

Prima etapă în construirea unei astfel de afumători o reprezintă realizarea pereților laterali și a ușii de acces. Majoritatea formelor sunt în general dreptunghiulare, cu o înălțime de circa 1,2 m. Ulterior, se va construi focarul, prin turnarea betonului. Aici vor ardele lemnele, așa că trebuie realizat dintr-un alt material. Următoarea etapă prespune construirea canalului de dirijare a fumului sau chiar achiziționarea lui din comerț. Încă un element important este ușă de evacuare a fumului. Și aici, acest element poate fi cumpărat sau construit. În ultima etapă vom confecționa și prinde șipcile pe care urmează să așezam alimentele în afumătoare. Putem utiliza aici fie o bară de metal sau de lemn.

Citește și: „Cum să scapi mai ușor de gripă și răceală – metode naturiste

Indiferent de variantă aleasă, puteți începe să afumați făcând țeste pe cantități mai mici de produse. În general, pentru afumarea puteți folosi rumegușul de fac sau cel de cireș, acestea fiind cele mai comune variante la noi. În cazul în care rumegușul este uscat se poate stropi cu puțină apa, astfel încât să nu ardă prea repede, sursa: stiriagricole.ro.

-Poftă bună!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here